#16 – Winnie

Domino

Wie zich bekommert om een vriend in nood
toont zijn eerbied voor de Ontzagwekkende. Job 6:14

Winnie is druk. Het is bijna niet mogelijk om een afspraak met haar te maken. Toch blijf ik aandringen want ze belangrijk voor mijn serie. Omdat zij iets doet wat belangrijk is: er zijn voor anderen. En daar heb ik bewondering voor. Het portret van Winnie is de basis voor de serie markante mensen.

Want hoe volstrekt normaal zij het vindt om ervoor anderen te zijn is het helaas niet. En dat maakt haar bijzonder. Er is te weinig aandacht voor vrijwilligers.
Suffe mensen toch?

Niets is minder waar. Uiteraard had ik me ingelezen. Docent kunstgeschiedenis, beeldhouwer, curator bij de st-Jan in Gouda, vrijwilliger bij inloophuis Domino … Geen wonder dat ze geen tijd had.

Het gesprek ging natuurlijk over kunst. En hoe je jonge mensen kan overtuigen van het feit dat het de moeite waard is om ernaar te kijken en vooral om over na te denken.

Het maken van de foto’s ging heel gemakkelijk. En het gesprek was heel gezellig. We maakten snel een afspraak voor ‘s-avonds om samen met de groep van het inloophuis te eten. Want dan was het portret pas volledig.

De mensen die in het inloophuis eten zoeken gezelschap. Soms om de drukte thuis te ontlopen, een vrouw vertelde me dat het voor haar een rustpunt is tussen haar baan en de verzorging van haar man. Soms om de eenzaamheid te verdrijven.

Ik heb ‘s-avonds maar een paar foto’s gemaakt. Wat mij is bijgebleven is het plezier en de saamhorigheid. En het enthousiasme van Winnie Verbeek.