Camouflage

Definitie ‘Camouflage’

zelfst.naamw. (v.)UITSPRAAK:[kamu’flaʒə] VERBUIGINGEN:camouflage|s(meerv.)1) Het camoufleren 2) Het onopvallend maken 3) Het onopvallend zijn 4) Maskering 5) Mimicry 6) Onopvallend maken 7) Onzichtbaar handelen 8) Onzichtbaar maken 9) Onzichtbaarheid 10) Onzichtbaar making 11) Schijnvertoning 12) Verdoezeling 13) Vermomming 14) Versluiering 15) Wat tot camoufleren dient 16) Wegmoffelen 17) Wegmoffelen18) Vermanteling

Onderzoek naar het begrip ‘Camouflage’

Wij camoufleren ons. Iedereen die make-up gebruikt camoufleert zich: een huid gladder maken, lippen aanzettenen wimpers langer maken. Cosmetische camouflage. Ons mooier maken dan we zijn. Maar er zijn tal van andere vormen van camouflage die we toepassen zonder dat we er ons direct van bewust zijn. Maar even de bekende vormen voordat ik me ga verliezen in de meer exotische exemplaren. Een militair camoufleert zichzelf. Een kameleon kan van kleur veranderen om niet op te vallen. Een zebra heeft strepen om op te gaan in de achtergrond. Passieve camouflage. Verdwijnen in de omgeving om niet opgegeten te worden. Daar staat actieve camouflage tegenover. Juist laten zien dat je er bent. Maar dan wel op zo’n manier dat je veel sterker, stoerder, krachtiger of mooier overkomt dan je in werkelijkheid bent. Een pauw zet z’n verentooi op. Een vrouw maakt zichzelf op. Mannen gaan naar de sportschool. Vissen verschieten van kleur. Een gorilla zet z’n borst uit om groter te lijken. Camouflage. Schijnvertoning. Vermomming.

Exotische uniformen

Tot diep in de eerste wereldoorlog camoufleerden militairen zich helemaal niet. Integendeel. Ze wilden zich door het dragen van de meest exotische uniformen onderscheiden van de burgers en andere militairen. Goud, blauw en natuurlijk rood waren de meest voorkomende kleuren. Nu zie je deze uniformen alleen nog op officiële gelegenheden zoals Prinsjesdag. Het echte camouflage-uniform van de militair is de Ghilli suit en dient om te verdwijnen in de omgeving. Dit camouflagepak werd ontwikkeld door de Schotten voor sluipschutters en is voor het eerst gebruikt in de tweede Boerenoorlog tussen 1899 en 1903. Veelvormen van camouflage dienen om te overleven. Camouflage kan er ook voor zorgen dat je jezelf kan onderscheiden van de massa. Of aan te geven dat je tot een bepaalde groep behoort. Dat kan heel direct door je anders te kleden dan de ‘massa’. Of heel subtiel door het dragen van een polsbandje. Of door je houding aan te passen aan de omstandigheden. Zonder dat we het weten zijn we onszelf constant aan het camoufleren. Zo goed dat we het zelf niet meer zien. Vermanteling. Onopvallend. Versluiering.

Verdwijnen of opvallen

Er zijn tal van soorten camouflage te bedenken. Ze dienen ervoor dat we niet-of juist extreem opvallen. De meest voor de hand liggende vorm van camouflage is de manier waarop wij ons kleden. Het camouflage-uniform van de militair is natuurlijk overbekend. Wat velen niet weten is dat het helemaal niet is bedoeld om de individuele militair te camoufleren maar om hem of haar te laten opgaan in de groep. Het individu is ondergeschikt gemaakt aan de groep.

Het voetbaltenue dient twee doelen: herkenbaarheid voor je teamgenoten. Praktisch als je weet naar wie je de bal moet toeschieten en als groepskleding om herkenbaar te zijn voor de supporters. Als alleen onderscheid van belang was dan kunnen de spelers van het ene team een rood shirt aantrekken en het andere team een wit shirt.

Geert Smits | Fotografie