Schuldig landschap

Geen geweten..

Met mijn conceptuele fotografie wil ik verbeelden dat een landschap geen geheugen en moraal heeft. Armando kent aan het landschap menselijke eigenschappen toe en verklaart het schuldig. Daar ben ik het niet mee eens. De manier waarop wij naar het landschap kijken, of waarop we naar afbeelding van een landschap kijken geeft de lading die we het toedichten. De vorm waarin wij het landschap verbeelden suggereert een status: blij, schuldig, gelukkig, verdrietig.

Wat is een schuldig landschap?

Een landschap negeert alles. Alles overkomt haar. Zij haalt haar schouders op gaat gewoon verder met … met niets. Aan niets is te zien wat er zich op die plek heeft afgespeeld. Slechts het ingrijpen van de mens maakt het mogelijk om het landschap zo te vervormen dat er een herinnering aan het verleden ontstaat. Een gedenksteen. Een monument of een bosje bloemen. Een hartje in de boomschors gekerfd. Het landschap zelf blijft ongewijzigd.

Het landschap dicteert de vorm dus zelf.  Ook de inhoud ligt vast in de starheid van het landschap. Er is iets gebeurd. Iets afschuwelijks in dit geval. Als de titel van deze serie ‘blij landschap’ zou zijn geweest dan blijft de vorm ongewijzigd. Immers, het landschap is neutraal en negeert de luizen op haar pels.

Ideeën zijn dodelijk

Nederland heeft in haar geschiedenis maar een beperkt aantal ideologische moorden meegemaakt. Sind de oprichting van de Republiek zijn er ‘slechts’ vijf mensen vermoord om ideologische doeleinden. Nederland kent geen cultuur van heftige emoties en bijbehorende atrociteiten. Komt het dan een keer tot een uitbarsting dan is het veelal de daad van een enkeling en niet van een groep. Het individu dat ‘de trekker overhaalt’ is weliswaar een eenling, maar hij (er zijn geen vrouwelijke moordenaars) denkt wel een stroming te vertegenwoordigen.

Ideologische moorden voldoen aan alle uitgangspunten die ik mijzelf heb opgelegd. Specifiek omdat het om wandaden tegen ideeen gaat, persoonlijk omdat een van de vermoorden indirecte familie was en een andere een zakelijke relatie, actueel omdat het tot op de dag van vandaag mensen bezighoudt, schokkend door de wijze waarop de moorden zijn gepleegd en maatschappelijk relevant omdat de maatschappij waarin we leven hierdoor is veranderd.

 

Geert Smits | Fotografie