Over dit project

Zwart-wit portretten als herinnering

Als we ouder worden vallen er steeds meer mensen om ons heen weg. Je ouders, familie en vrienden. Maar ook een vreselijke ziekte kan opeens toeslaan. Uiteindelijk is er alleen nog een foto als herinnering. Want zoals Susan Sontag stelde: alles en iedereen is voorbestemd om te eindigen als foto. Een stelling die mij aan het denken heeft gezet om zwart-wit portretten te gaan maken om die herinnering in beeld te vangen. Geen kiekjes, geen traditionele familiefoto’s, maar portretten waaruit het karakter blijkt van de mensen die ons dierbaar zijn. Zwart-wit portretten van mensen die ik maak als een herinnering.

 

Iemand is overleden en je hebt geen goede foto om aan hem of haar terug te denken. Natuurlijk heb je albums vol met vakantiefoto’s en staan er op je Facebookpagina talloze shots. Maar het zijn geen foto’s om neer te zetten of aan de muur te hangen. Dat is jammer want je wilt hen het liefst altijd blijven herinneren zoals ze echt waren. Toen mij dat overkwam, binnen een jaar overleden een aantal dierbare familieleden en vrienden, ben ik gaan nadenken hoe ik portretten kon gaan maken die een blijvende herinnering zouden zijn. Ik heb goed gekeken hoe de grote meesters het deden: Rembrandt, Caravaggio en Titiaan. Maar ook heb ik mij laten inspireren door Stefan Vanfleteren, Koos Breukel, Richard Avendon, Irving Penn en Anton Corbijn. Portretten met een groot contrast tussen licht en donker. Beelden met emotie.

 

Ik heb uiteindelijk besloten om zwart-wit portretten te maken. De klassieke manier van het maken portretfoto’s. Waarbij door het ontbreken van kleur de focus komt te liggen op het karakter van de mens. Voor wie maak ik deze portretten? Voor de familie en vrienden uiteraard, maar ook voor hen die iets willen achterlaten. Zoals een mevrouw ooit tegen mij zei: ik wil deze foto gebruiken bij mijn uitvaart. Zo wil ik dat de mensen zich mij herinneren.

 

 

Datum
Categorie
Eigen werk, Hart en ziel portretten
Tags
#herinnering, #portretten, #zwart-wit