Sem

Sem

“Do not be a magician – be magic!” ― Leonard Cohen

Ik was op tijd weggegaan. Want een fotograaf mag nooit te laat komen. Ik was zo vroeg weggegaan dat ik drie kwartier te vroeg was. Sem lag nog in bed en zijn vrouw deed in badjas de deur open.  Plukken haar die overal naar toegingen. Verder grotendeels naturel zal ik maar zeggen.

Sem is presentator bij Radio Aalsmeer.  Een lokale omroep gevestigd in studio’s van Mediamagnaat Joop van de Ende. Een groter contrast kan je niet bedenken. Klein Duimpje in de reus. Sem presenteert twee uur lang lichte muziek, een beetje in de stijl van Willem Duys maar dan zonder goudvissen en op geheel eigen wijze.

‘Goedemorgen luisteraaaarssss … welkom bij Sem op zaterdaggg. Ik wil de dag beginnen, en dit is niet het ochtendgebed oftewel de Lauden want de tekst van Hallelujah gaat heel anderssss. Maar enfin luistert u naar Leonard Cohen en oordeel zelf.’

De fotograaf in mij ging gelijk op zoek naar licht. Eigenlijk wilde ik ander licht, minder licht en liefst mijn eigen licht. De spotjes gaven knalgeel, doodslaand licht. Licht dat fantastisch is in een bruiningsstudio om je de indruk te geven dat je er geweldig uit ziet. Licht dat totaal niet geschikt was om emotionele, donkerdoorleefde foto’s mee te maken. Geen plek voor de flitsset dus dan maar gebruik maken van de reportageflitser met diffusor.

Sem en ik moesten aan elkaar wennen. Zijn presentatie liep niet zo soepel als anders. Zeker niet nadat ik hem vroeg even anders te gaan staan en het rode lampje nog brandde. Heel Nederland weet nu dat zijn ballen in de weg hingen. Zijn kerstballen wel te verstaan. Maar dat zie je niet achter de radio. Hij introduceerde me toen maar even en heeft het misverstand uit de wereld geholpen. Hoop ik.

Geert Smits | Fotografie